Homeopathie komt eindelijk uit het verdomhoekje. Sinds de ontdekking van de jongste wetenschap, de Biofysica, weten we dat er kleinere deeltjes zijn dan moleculen en het getal van Avogadro. Dat weten wetenschappers nu ook, hoewel het nog wel enige tijd zal duren voor zij van de schrik bekomen zijn. Het zet natuurlijk de hele scheikunde en natuurkunde zoals wij die tot nu toe geleerd hebben op zijn kop.

Dat Dr. Samuel Hahnemann, de ontdekker van de homeopathie, zijn tijd ver vooruit was weten we al lang. Al die tijd is homeopathie voor geloof uitgemaakt en als placebo-effect neergezet. Of als ‘te verdund om werkzaam te zijn’ afgeschilderd. Omdat wetenschappers niet verder konden kijken dan het getal van Avogadro. Dat het pas anno 2019 duidelijk zou worden waarom dat zo is, zou ook Hahnemann nooit gedacht hebben.

Recente wetenschappelijke onderzoeken wijzen nu toch echt uit dat het proces van schudslagen en verdunnen (potentiseren) nano-deeltjes van de originele grondstof creëert.[1] Ook kunnen nano-deeltjes zich aan de wand van het gebruikte glas hechten. Hierdoor worden ze bij uitgieten bij elke “verdunning” overgebracht in het volgende buisje.[2]

Homeopathische middelen zijn nano-structuren. En tot voor kort hadden we simpelweg de apparatuur nog niet ontwikkeld om ze te kunnen waarnemen. Maar nu gaat er een wereld open voor de homeopathie!

Deze nano-deeltjes activeren namelijk genezingsprocessen in het lichaam. Op celniveau toont onderzoek met homeopathisch gepotentiseerd Argentum-metalicum aan dat deze de eiwitsynthese in cellen stimuleert, en daarmee hormesis stimuleren.[3]

Hormesis, ook wel de regel van Arndt-Schulz genoemd, is het fenomeen dat een stof die in hoge dosis giftig is, in een lage dosis juist lichaamsprocessen stimuleert.[4] [5] En daar openbaart zich de werking van de homeopathie op het zelf-genezend vermogen van het lichaam.[6]

Homeopathische middelen zijn dus geen grondstoffen of slappe verdunningen daarvan, maar opgebouwd uit nano-deeltjes. Hiermee kan de eeuwige discussie over dat de werkzaamheid van de homeopathie gebaseerd is op het placebo-effect en niet op wetenschappelijk bewijs, de deur uit.

Vanja Wierenga is register homeopaat r-hom® in haar praktijk in Groningen www.cvkh.nl Ook heeft ze de eerste online EHBO met Homeopathie cursus geschreven die je leven verandert. Nieuwsgierig wat je allemaal kunt doen met homeopathische middelen? Kijk dan hier.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van de Koninklijke vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) waarvoor Vanja regelmatig columns schrijft.

[1] Konovalov AI, Ryzhkina IS. Highly diluted aquous solutions: formation of nano-sized molecular assemblies (nanoassociates). Geochem. Int. 2014;52:1207-26.

[2] Chikramane PS et al. Why extreme dilutions reach non-zero asymptotes: a nanoparticulate hypothesis based on froth flotation. Langmuir (American Chemical Society) 2012; 28(45): 15864-75.

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1475491617300450

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Hormese

[5] Iavicoli I, Calabrese EJ, Nascarella MA. Exposure to nanoparticles and hormesis. Dose response. 2010;8(4):501-517.

[6] Bell IR, Koithan M. A model for homeopathic remedy effects: low dose nanoparticles, allostatic cross-adaptation, and time-dependent sensitization in a complex adaptive system. BMC Complementary and alternative medicine 2012; 12(1):191 (epub).