Afgelopen vrijdagmiddag belde een radeloze vader:

“Onze zoon van 4 jaar is al 5 dagen aan het overgeven. Wij wonen in het buiteland en zijn hier op familiebezoek. De huisarts zegt het is buikgriep, en schreef een medicijn voor om de misselijkheid te onderdrukken. Ik heb het nagelezen en schrok toen ik las wat de bijwerkingen waren en dat ze het gebruiken bij chemotherapie. Dat ga ik mijn zoon echt niet geven bij een buikgriep! Ik heb verschillende homeopaten gebeld maar niemand heeft tijd voor een afspraak op zo’n korte termijn en wij vliegen maandag terug.”

Je kunt je voorstellen hoe deze vader helemaal in paniek was. Zijn zoon moest steeds overgeven, hij vroeg om hulp maar kreeg alleen een superzwaar medicijn mee waarvan de bijwerkingen zwaarder waren dan de kwaal. Maar ja, hij was ook bang dat zijn zoon zou uitdrogen en hij alsnog met gillende sirenes naar de eerste hulp moest. Hij zat in 2-strijd: wat te doen?

Hij wilde het liefst dat zijn zoon op eigen kracht zou herstellen, dat hij zijn lichaam kon vertellen wat te doen, om zichzelf te helen. Hij had iets nodig dat die instructie kon geven. Hij had die kennis niet in huis, dus belde hij mij. Homeopathische middeleen kunnen die instructie geven aan het lichaam om zichzelf te helen, om het zelfgenezend vermogen aan te spreken. Dat wist hij. Maar welk middel?

Op basis van de vragen die ik stelde kwam ik uit op de Braakwortel (Ipecacuanha), in de natuurgeneeskunde en de homeopathie een bekend middel bij aanhoudende misselijkheid en heftig overgeven. Maar ja, hoe kregen zij dat nu in huis voor het weekeinde?

Toen zei de vader dat zij zelf een homeopathische EHBO kit mee hadden. En het homeopathische middel Ipecacuanha zat er in. Wat een opluchting! En wat slim van ze!

Dit scheelde zoveel, want:

  • Geen lange reistijd om het middel op te halen!
  • Geen gesleep met een misselijk en overgevend kind.
  • Geen wachttijd voor de post; ze konden direct met de Braakwortel beginnen.

Het middel hielp als een trein en ze konden maandag weer terugvliegen naar huis.

Dit zijn een paar van de vele voordelen van het volgen van mijn training homeopathische EHBO voor kinderen. Weet je wat nog meer enorm handig is aan zo’n training èn zo’n homeopathische EHBO kit?

  1. Je kunt eerst proberen de klachten zelf op te lossen voordat je naar de dokter gaat, waar je ook bent. Of je nou op een verre vakantie bent (hoef je niet naar een buitenlandse arts om met handen en voeten uit te leggen wat je kind mankeert, hoe fijn is dat!), of op zaterdagavond thuis bent en je kind krijgt ineens hoge koorts: jij kunt zelf aan de slag.
  2. Jij hebt geleerd waar op te letten en onderscheid te maken tussen situaties die pluis en niet pluis zijn. Jouw moederinstinct (of vaderinstinct) helpt je daarbij, dat liegt nooit. Als je gewend bent de regie over de gezondheid van je kind uit handen te geven, verleer je het vertrouwen op je instinct. Je verliest het contact daarmee. Door homeopathie toe te passen, leer je daar juist weer op te vertrouwen.
  3. Als je eenmaal gezien hebt, ervaren hebt hoe goed het werkt word je razend enthousiast, net als de studenten in Uganda die ik les heb gegeven in homeopathische EHBO.

Zij waren eerst sceptisch: komen die blanken weer met iets aan, hoor! Toen ze zagen hoe goed het werkte in hun community, hun gemeenschap, wilden ze steeds meer weten en meer leren. Zo hebben we op verzoek nog een aantal andere modules verzorgd zoals zwangerschap en bevalling, tropenziektes en moeder en kind.

Ipecachuana (het homeopathische middel uit het voorbeeld) zit ook in de homeopathische EHBO kit van Helios – met 36 homeopathische middelen – waarop mijn training gebaseerd is.